Bekkenklachten tijdens zwangerschap

Bij aanvang van het eerste consult was ik 22 weken zwanger. Bij mijn 2e zwangerschap heb ik erge bekkenklachten gehad. Nu bij mijn derde zwangerschap verwees verloskundige Margo vd Bunt me naar voetreflextherapie. Ook bij deze zwangerschap had ik vanaf het begin bekkenklachten. De klachten bestaan voornamelijk uit pijn bij mijn stuitje met uitstraling naar de heupen. De pijn wordt erger naarmate ik meer stress ervaar. Opstartpijn heb ik alleen wanneer de klachten gedurende de dag heel erg zijn. Pijn bij het schaambot ervaar ik niet. Met 18 weken zwangerschap werd het al zo erg dat ik er ’s nachts niet van kon slapen. Ik ging halve dagen werken. (ik werk 2 dagen in de week) Uitstapjes gingen niet meer.

Tijdens de eerste behandeling vond ik de therapie zeer pijnlijk. Mijn nieren, darmen en bekkengebied waren erg gevoelig . Na deze eerste behandeling kon ik 7 keer naar het toilet. Ook heb ik een dag milde hoofdpijn ervaren. Ik ben extra gaan letten op voldoende drinken op advies van Bea. Ik had na de eerste behandeling meteen minder klachten. De klachten kwamen na een dag of drie geleidelijk aan weer terug.

Na wekelijkse thearapie zijn de bekkenklachten aanzienlijk afgenomen. Tot een zwangerschapsduur van 36 weken ben ik vrijwel pijnloos geweest. Na elke behandeling is de pijn minimaal drie dagen weg, daarna kan ik het acceptabel houden door de grepen die Bea me geleerd heeft op mijn hand uit te oefenen. Mijn stoelgang is sinds de behandelingen regelmatig, iets wat voor mij niet vanzelfsprekend is. Mijn nieren doen nu tijdens de behandelingen veel minder pijn . Na elke behandeling slaap ik veel beter. Het kindje reageert op de zachte aanrakingen in mijn voet. Dit voelt heel rustgevend en maakt het contact erg bijzonder. Door stimulatie van het middenrif merk ik dat ik tijdelijk meer ademruimte heb. Ook dat is erg prettig.

Concluderend kan ik zeggen dat de therapie mij ontzettend geholpen heeft. Ik ben vrijwel pijnloos door deze zwangerschap gekomen. Mijn klachten waren bij aanvang van de therapie al aanzienlijk. Deze zijn afgenomen tot verwaarloosbaar. Pas na een zwangerschapsduur van 36 weken kan ik zeggen dat ik weer klachten krijg die moeilijk weggaan.

Met grote dank aan Bea; dank voor haar luisterend oor, empathie en deskundigheid.

Mayke Thijs
oktober 2009

 

 
Main page Contacts Search Contacts Search